Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Midden Oosten chaos raakt ook de EU

Midden Oosten chaos raakt ook de EU

De Midden Oosten chaos raakt ook de EU. Als de oorlog daar losbarst kan Erdogan zijn vluchtelingen naar Griekenland jagen. Zijn doel is om de EU te islamiseren. Hij is een ‘losgeslagen’ staatsman en niet meer voor rede vatbaar. Vooral niet voor die van de Amerikanen. Een land dat met 1,000 man aan grondtroepen zijn vriendschap uit voor de Koerden. Terwijl NAVO-lid Turkije de Koerdische People’s Protection Units (YPG) juist wil vernietigen.

Midden Oosten chaos raakt ook de EU
Iraanse milities in Syrië.

Verder steunen de Turken het Vrije Syrische Leger dat voornamelijk uit IS-sympathisanten bestaat. Zij willen dat de rebellen met hun Engelse wapens vroeg of laat de regering van Assad overnemen. Turkije voelt zich met een leger van 650,000 man, 3,800 tanks, 7,500 gevechtswagens, meer dan 1,000 vliegtuigen en bijna 200 marineschepen sterk genoeg om dit af te dwingen. Zij neemt de 8ste plek in onder 126 landen. Ter vergelijking: Frankrijk kan 400,000 man op de been brengen, heeft 423 tanks, 6,900 gevechtswagens, bijna 1,300 vliegtuigen en 120 schepen. Ook geniet Turkije van een sterke logistieke ondersteuning. Het Syrische leger vecht daarentegen met de Koerden, de Hezbollah (Libanon), Iran en de Russen tegen IS en de rebellen. Dus indien Turkije de Koerden aanvalt, krijgen zij Syrië en zijn vrienden op hun nek. Op papier is dat een verloren strijd, mits Rusland een handje komt helpen.

Sleutelpositie Manbij

Midden Oosten chaos raakt ook de EU
De Turken willen de Koerden met geweld uit Manbij en omgeving verjagen.

De verschillende partijen in dit geopolitieke conflict dreigen op een ernstige confrontatie af te stormen. De Koerdische militia heeft in Syrië uit het stadje Manbij de Islamitische Staat (met rebellen) getimmerd. Manbij  ligt tussen Aleppo en Raqqa in. Raqqa is de geproclameerde hoofdstad van de Islamitische Staat. Turkije wil nu dat de Koerden Manbij verlaten. En met Manbij nog zo’n 100 andere dorpen in de buurt. Zij zijn bang dat de Koerden ten zuiden van Turkije een Koerdische staat vestigen. De Koerden weigeren.

De vraag is of  de Verenigde Staten het voor de Koerden gaan opnemen. Dat is een moeilijke keuze. Stemmen zij voor de Koerden, dan betekent dat een stem tegen NAVO-bondgenoot Turkije. Dat op zich is niet zo’n ramp, ware het niet dat de Amerikanen op Turkse basissen 90 atoomwapens hebben verborgen. Over 40 kan de Turkse luchtmacht beschikken. Dit hebben de Amerikanen in hun wijsheid bedacht voor het geval dat Rusland een oorlog begint. En dit gegeven ontploft nu in hun gezicht. Indien de Verenigde Staten zich in de ogen van Erdogan ‘lastig’ opstelt, kunnen zij de kernwapens weleens kwijt zijn.

Spanning ten top

Vandaag praat Erdogan met Poetin in Moskou over zijn probleem met de Koerden. Naar verwacht zal Erdogan moeten accepteren dat de Koerden Manbij bezet houden en dat hij met Iran moet samenwerken. Dit in ruil voor het niet steunen van een Koerdische enclave ten zuiden van Turkije. En dat maakt de Koerden boos.
Gisteren sprak de Israëlische eerste minister Benyamin Netanyahu met president Vladimir Poetin, eveneens in Moskou. Netanyahu denkt dat de Hezbollah  en Iran via de Shi’iten in Irak en Syrië een corridor opzetten. En vervolgens aan de Middellandse Zee een marinebasis gaan bouwen. De Russen steunen weliswaar de Israëliërs. Van tijd tot tijd vernietigen zij de wapenleveranties van Syrië aan de Hezbollah. Maar Netanyahu wil meer, namelijk Iran vernietigen. En laat hij nu toevallig in dat streven een bondgenoot vinden in president Trump. Alleen, dan moet hij niet Poetin tegen zich in het harnas jagen.

Vliegdekschip CVN 77 bij Kreta

Midden Oosten chaos raakt ook de EU
Vliegdekschip USS George H.W. Bush (CVN 77) vaart tussen Kreta en Syrië.

Inmiddels vaart het Amerikaanse super-vliegdekschip en vlaggenschip van de vloot, de CVN 77 George HW Bush, in de wateren ten zuiden van Kreta. Het heeft 90 vliegtuigen aan boord. En het vaart niet alleen. Het 333 meter lange schip wordt vergezeld van vermoedelijk 1 kruiser, 3 tot 4  torpedobootjagers, fregatten, 2 onderzeeërs en helikopter gevechtseenheden.

De Amerikanen zijn de oorlog tegen IS begonnen. De vraag is tegen wie zij nog meer gaan vechten. Iran? Assad? Turkije? Hezbollah? Wellicht de Russen?  Denk niet dat de EU er vrij van blijft. De EU en Turkije liggen onmiskenbaar op een aanvaringskoers. Erdogan streeft naar een moslim-macht in Europa. Het is voor hem een kleine moeite om in deze chaos miljoenen vluchtelingen naar Griekenland te sturen. De confrontatie tussen autochtonen en allochtonen, de rellen en onlusten, zullen dan pas goed losbarsten.

Weet op wie u kiest. Grenzen dicht is in deze onzekere tijden zo’n slecht idee nog niet. Zie ook het boek Europa en Migranten waarin deze chaos is aangekondigd.

Leave a reply

negentien − negen =