Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren

Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren

Hoe kunnen wij grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren? Al maanden herhaal ik de hashtag van Henk Bres #grenzendicht. En regelmatig wordt gevraagd ‘hoe doe je dat dan?’ Met veel bezwaren van liberale democraten die de grenzen open willen houden.

 

Waarom grenscontrole

Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren
De vluchtroute van Anis Amri door 4 EU landen.

De aanslag op  19 december 2016 door Anis Amri in Berlijn laat zien dat grenscontrole  nodig is. Een vrachtwagen bestuurt door de terrorist rijdt op een mensenmassa op de Breitscheidplatz in. Er zijn 12 doden. De dader die woonde in het azc in Emmerich ontkomt.  Hij vlucht met het openbaar vervoer van Duitsland naar Nederland. En vandaar naar Lyon in Frankrijk. Daar koopt hij een treinkaartje naar Milaan. In het Franse Alpenstadje Chambéry steekt hij de grens over.  In Milaan neemt hij de bus naar de buitenwijk Sesto San Giovanni. Aldaar wordt hij tijdens een politiecontrole doodgeschoten.

De grenzen van de Europese Unie zijn zo lek als een mandje. Iedere terrorist en crimineel kan van het ene Europese land naar het andere reizen. Zonder ook maar te worden opgemerkt. En zo wordt West- Europa onveilig en onleefbaar. Zie ook mijn boek Europa en Migranten.

Digitale persoonsregistratie

Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren
Gezichtsherkenning is een snelle identificatietechniek en kan overal worden toegepast.

Een moderne grenscontrole is niet moeilijk uit te voeren. De eerste stap is dat migranten die een asielaanvraag indienen, digitaal worden geregistreerd.  Dat geldt ook voor aspirant terroristen en ex-ISIL strijders. En voor dieven, verkrachters en andere criminelen. Van deze categorie mensen wordt een foto van het gezicht genomen. En een afdruk van een paar vingers. Deze worden digitaal opgeslagen. Bij een (grens)controle maakt de beambte met een mobiele telefoon een foto van het gezicht van de persoon. Twee seconden later ziet hij alle informatie van deze persoon, indien deze in een  databank zijn opgeslagen. Afhankelijk van de verstrekte informatie mag hij of zij verder reizen. Komt de persoon niet voor in de databank, dan worden zijn antecedenten onderzocht.

Digitale voertuigregistratie

Iedere auto, taxi, bestelwagen of vrachtwagen die regelmatig de grens oversteekt moet online worden geregistreerd. Denk aan woon-werkverkeer. Of aan bestelwagens en aan internationaal vrachtvervoer.  Van een website wordt een formulier  gedownload. Hierop worden ingevuld naam en adres- en contactgegevens. Verder de  aard van werkzaamheden en het  type van transport. Vervolgens wordt  verklaard dat de chauffeurs van het bedrijf een VOG hebben overlegd. Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. En dat er geen vreemden meereizen enz.  Het formulier is in 10 minuten in te vullen en wordt daarna verzonden. Binnen een minuut krijgt de aanvrager een bevestiging.
Nadat de gegevens zijn gecontroleerd krijgt de aanvrager een pasje met een nummer. Dit wordt op de voorruit geplakt. Een douanier kan steekproefgewijs in zijn mobiele telefoon het nummer invoeren. Hij krijgt dan direct de relevante informatie te zien.

Grenscontrole

Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren
Grenscontrole weer invoeren.

Tegelijk met de digitale registratie wordt de grenscontrole ingevoerd. Er zijn loketten voor EU verkeer zoals personenwagens, taxi’s , bussen,  vrachtvervoer en alarmverkeer. En er zijn loketten voor het niet-EU verkeer.
EU personenwagens en taxi’s. De bestuurder hangt met de paspoorten in de hand uit het raampje. Normaal gesproken doorrijden. Zit er een niet- EU persoon in de auto dan moet de auto parkeren.  De inzittende worden gecontroleerd.
Voor EU bussen geldt de bus parkeren als er niet niet-EU Paspoorthouders inzitten.
In vrachtwagens mogen alleen bestuurder en bijrijder (s) zitten met een EU nationaliteit.
Alarmverkeer zoals ziekenwagens, brandweer, politie, leger enz. heeft een aparte doorgang. Deze wagens rijden door zonder te stoppen.

Grensoverschrijdend treinverkeer

In treinen controleren douaniers van  reizigers  de identiteitspapieren. Net als vroeger. Van een ieder met een niet-EU identiteit worden de antecedenten onderzocht. Illegalen worden aangehouden.

Geen files

Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren
Een vertrouwd beeld keert terug: de douanier.

Natuurlijk zijn er tal van uitzonderingen op te noemen. Naar een efficiënte grenscontrole zal daarom ook een comité bestaande uit verschillende organisaties moeten kijken. Indien de grenscontrole gebruik maakt van moderne beveiligingstechnieken, is er  weinig tot geen geen vertraging.  Grenscontrole kan net zo simpel worden uitgevoerd als het betalen van tol op een snelweg.

De hashtag #grenzendicht  is niet zomaar een kreet.

4 Responses to Grenzen sluiten zonder bewegingsvrijheid te belemmeren

 1. Voor Edith: Nog voordat Donald J. Trump president werd en hij ’t had over de grens bij Mexico en daar tekeningen van presenteerde, vroeg ik hem dat wanneer ze klaar zijn hun gang mogen voortzetten met Nederland die ook zo’n muur kon gebruiken.

  Ik kreeg als antwoord dat dit zeker kon worden gerealiseerd.

  Voor Peter: Ik heb altijd een hekel gehad aan rekenen, hoewel mijn twee hersenhelften exact op elkaar afstemmen.

 2. Straks krijgt iedereen een biochipje, geactiveerd door een scanner geeft die info af van de persoon, wie hij/zij is, hoeveel er op zijn bankrekening staat, of hij ziek is etc. etc.
  Het leuke met dit biochipje – die in de rechterhand wordt ingespoten (en als je die niet hebt dan nét onder de haarlijn op je voorhoofd) – dat wanneer je een vijand bent – je op afstand kan worden uitgeschakeld. Oh en straks natuurlijk overal vrede op aarde, in het bijzonder zelfs in Israël en dan komt de 2-state-resolution.

 3. Ik zou graag een goed onderzoek te komen tot een slim grensbeheer. Een onderzoek naar meerdere doeltreffende systemen met welke gevolgen voor de economie.
  Grenzen dicht blijft een kreet zolang niemand aan de grens kan worden teruggestuurd. Om mensen te kunnen arresteren bij verdenking van een misdrijf, moeten de landen onderling beter informatie aan elkaar uitwisselen?

Leave a reply

elf − 10 =