Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Amerikaanse cyberoorlog kan grote consequenties hebben

Amerikaanse cyberoorlog kan grote consequenties hebben

De Amerikaanse cyberoorlog kan grote consequenties hebben. Niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor de wereldvrede. Rusland wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse verkiezingen gehackt te hebben. Daarom hebben de democraten verloren. Duitsland en Nederland praten de Amerikanen na. Zij denken dat zij tijdens de verkiezingen eveneens het doelwit van Russische hackers worden.

Gelukkig reageert Poetin relaxed. Hij zal de huis-tuin-keuken diplomatie van Obama niet beantwoorden. Hij heeft zeker met Trump gesproken.
De Amerikaanse beschuldigingen zijn gebaseerd op een 13 pagina’s tellend rapport van het Department van Homeland Security (DHS) en het Federal Bureau of Investigation (FBI). In dat rapport wordt Rusland beschuldigt van cyberaanvallen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Zowel op de server van de Democratic National Convention DNC als op die van militaire inlichtingendiensten. Hackers verbonden aan de Russische regering hebben het gedaan.

Sancties

Amerikaanse cyberoorlog heeft grote consequenties
Obama maakt bekend dat de Russen verantwoordelijk zijn voor het hacken van de verkiezingen.

Obama heeft daarop tot de volgende sancties besloten:

– Het bevriezen van de tegoeden van 3 Russische ondernemingen. Ook kunnen zij in Amerika geen zaken meer doen. Het gaat om de volgende bedrijven.
АНО Professional association of creation and processing, verantwoordelijk voor de training van de hackers.
Special Technology Center, die de operaties uitvoerde.
ЦОР  Security, verantwoordelijk voor de technologische voorbereiding .

– Het bevriezen van de tegoeden van personen, die tevens als ongewenst zijn bestempeld. Dat is ondermeer het hoofd van de Russische militaire inlichtingendienst (GRU), Igor Korobov . En met hem zijn plaatsvervangers Vladimir Alexeev, Igor Kostjukov en Sergei Gizunov.

– Het binnen 72 uur uitwijzen van 35 Russische diplomaten.

– Het sluiten van de Russische consulaten in Maryland en New York.

Geen bewijs

Amerikaanse cyberoorlog heeft grote consequenties
De Russen hebben het gedaan…

Volgens de woordvoerder van de Russische president Poetin, Dmitry Peskov, is er geen bewijs. “De acties zijn destructief. Ook zijn ze uiterst negatief voor de bilaterale relaties. Het is een onvoorspelbare daad van agressie.”
De Russische vicepresident Dmitry Medvedev zegt dat de acties zijn uitgevoerd “uit angst”.  “Nu is de tegenpool van president  Vladimir Poetin president Obama. Hij is verantwoordelijk voor deze beslissingen en niet zijn opvolger Donald Trump. Bij de tegenmaatregelen die wij denken te nemen zal hiermee rekening worden gehouden.”

Blijft het hierbij?

De vraag is of Obama het hierbij laat. Of dat hij in zijn frustratie om de verloren verkiezingen een stap verder gaat. Tenslotte is het volledig negeren van de Amerikaanse sancties een grote vernedering voor Obama. Hij wordt als uitgaande president door Poetin als een klein kind behandeld. Er zijn echter geruchten over het afsluiten van het internet, aldus de Washington Post. De krant citeert German Klimenko, de internet adviseur van de Russische president. Klimenko zegt dat het tot de mogelijkheden behoort. Het westen had ook de Krim na de Russische annexatie van Google en Microsoft afgesloten. Hij zegt tevens dat de internet infrastructuur op Russische grondgebied moet worden geplaatst. Dit om het gevaar van mogelijke afsluiting te voorkomen.

Gevaar voor Europa

Amerikaanse cyberoorlog heeft grote consequenties
En opnieuw hebben de Russen het gedaan…

Het fenomeen ‘computer hacken’ blijft niet beperkt tot de Verenigde Staten.  Volgens de NRC kunnen de Duitse verkiezingen doelwit worden van Russische computerinbraken en propaganda. Daarbij wijst de krant naar de niet bewezen ‘computer hacking’ in de Verenigde Staten. NRC: “In 2015 is het computersysteem van de Bondsdag al eens gekraakt door hackers. Naar wordt aangenomen uit Rusland.”
Ook in Nederland waart het hack-spook rond. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma maakt zich ongerust. “Ik maak me zorgen dat de Nederlandse verkiezingen worden beïnvloed door buitenlandse mogendheden. In het bijzonder Rusland.”  Volgens Sjoerdsma willen de Russen niet een bepaalde kandidaat of partij helpen. Het gaat om het verstoren van de westerse democratie. De Russen gebruiken volgens hem daarbij steeds slimmere methoden. “De wijze van beïnvloeden is steeds geraffineerder en moeilijker aan te tonen. Kijk naar de Amerikaanse verkiezingen. Pas na de verkiezingen is het bewijs rond.”

Hetze tegen Rusland?

Er wordt veel geroepen, maar tastbare bewijzen zijn er niet. Dit leidt tot de conclusie dat er een onbewezen hetze tegen Rusland aan de gang is. De vraag is waar en wanneer deze hetze stopt. En wat de mogelijke consequenties voor West-Europa kunnen zijn. Hierbij 2 aannames.

Koude oorlog en beperken vrijheid van meningsuiting

Amerikaanse cyberoorlog heeft grote consequenties
Die nare Russen toch…

Aanname 1. Stel dat Nederland en Duitsland de visie van Obama overnemen? Voordat we het weten gaat de Europese Unie Rusland ook sancties opleggen. Hoe zal Poetin dit opvatten? Met een lach? Of wordt de koude oorlog aangewakkerd. Ook mogen dan wellicht verkiezingsberichten alleen door MSM worden verspreid. Hier en daar aangevuld door een geaccrediteerde journalist of schrijver. En door de vrijheid van meningsuiting te beperken kunnen sociaaldemocraten verkiezingswinst behalen.

Afsluiten internet en gevolgen

Aanname 2. Stel dat Obama als een geïrriteerd klein kind Rusland afsluit van het internet? Dan ligt het Russische financiële en economische verkeer stil. De verliezen aldaar zullen torenhoog oplopen. Hoe zal Rusland reageren als het land door het westen wordt verlamd? De gasleidingen afsluiten? Alle Amerikanen het land uitzetten? Om van geweld nog maar niet te spreken.
Eind 2016 spelen de Verenigde Staten met hun ongefundeerde beschuldigingen met vuur. Zonder bewijs op tafel wordt dit vuur doorgegeven aan Europese landen. Godzijdank kunnen Trump en Poetin het goed met elkaar vinden. Anders was het eind 2016 voetballen met de wereldvrede.

Opmerking: dit artikel wordt aangepast of vervolgd zodra er nieuwe ontwikkelingen bekend worden gemaakt.

4 Responses to Amerikaanse cyberoorlog kan grote consequenties hebben

  1. Ach, wij zijn al vaker belazerd. Ik vond de uitspraak van Trump van 12 december overigens steengoed: ‘Dit (CIA, makers van het rapport) zijn dezelfde mensen die zeiden dat (de Iraakse dictator) Saddam Hussein massavernietigingswapens had.’ Ik denk dat ze allemaal hacken. Amerikanen de Russen en andersom, Europa zal er ook wel flink aan meedoen. Dan niet te vergeten de Chinezen, Japanners, ach, eigenlijk alles wat met een toetsenbord om kan gaan. Wel een manier om iemand de schuld te geven wanneer een verkiezingsuitslag je niet bevalt. Of hadden we niet mogen weten hoe de banken de campagne van Clinton financierde? Wie die hackers waren,…geen idee. Maar de VS mag zich best afvragen of ze niet wat transparanter hadden kunnen zijn. Dan hadden ze nu niet over hackers hoeven te zeuren.

  2. Het door de VS geintroduceerde politieke systeem van kapitalisme staat op instorten. Meer meer meer heeft immers ook zijn grenzen. Het is een normaal gegeven, elk systeem heeft historisch gezien een eindpunt. Een nieuwe wereldorde dient zich aan, China, India en zelfs Het failliete Rusland zullen de plaats vd VS innemen. Daaraan niet willen toegeven is het grote gevaar. Erger nog dan dit niet willen inzien. Westerse leiders willen daarnaast de grootste piemel, een gevaarlijke eigenschap. Communisme viel in een dag, de val vh kapitalisme duurt vele pijnlijke jaren…

Leave a reply

2 + negentien =