Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig

Berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig

Zijn de media in de berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig? Aleppo is niet zomaar een stad in Syrië. Een stad waar heftig wordt gevochten. Aleppo is de sleutel naar een regionale oorlog. Hierin kunnen grootmachten zoals de Verenigde Staten en Rusland worden betrokken.

Vandaar dat journalisten ieder persbericht, ook al is het van Reuters, met een stofkam moeten uitpluizen. Neem het bericht in Nu.nl met als kop “Rust in Aleppo…” Ik loop er even doorheen.

Een deel van Aleppo

Media onzorgvuldig in berichtgeving over Aleppo
De schade in het oude stadsdeel Syriac Quarter in West-Aleppo na een raketaanval van rebellen vanuit Oost-Aleppo, 11 juli 2016.

Quote. “Op de derde dag van het staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo overheerst de rust…”

Commentaar. Nee. Niet in Aleppo. Alleen in Oost-Aleppo met 275.000 inwoners. Dit stadsdeel wordt gegijzeld door 1.000 strijders van Al-Nusra en een onbekend aantal ‘gematigde rebellen’. West-Aleppo met 1.5 miljoen mensen is al bevrijd door het Syrische leger.

Medische evacuaties

Quote. “De Verenigde Naties zei eerder dat ze vrijdag wilden beginnen met medische evacuaties. De situatie was vrijdag te onveilig om deze uit te voeren”.

Commentaar. Nee. Medische evacuaties zijn praktisch onmogelijk. Terroristen en rebellen schieten op een ieder die probeert Oost-Aleppo te verlaten. Verder bestoken ze met granaten het westelijke deel van Aleppo. Dit heeft het leven van tientallen burgers gekost.

Wapens neerleggen

Media onzorgvuldig in berichtgeving over Aleppo
Medische evacuaties onmogelijk gemaakt door gijzeling burgers in Oost-Aleppo

Quote. “Rebellen weigeren hun wapens tijdelijk neer te leggen. Volgens hen verzacht dit niet de situatie voor de achterblijvers in Aleppo. Ze denken ook dat het een list is om politieke tegenstanders uit de stad te halen”.

Commentaar. Nee. Rebellen en Al-Nusra beschieten burgers in het westelijk deel van Aleppo. Zij weigeren hulpgoederen en medische hulp voor de burgers.

Veilige doorgang

Quote 4. “Het Syrische leger en Rusland hebben inwoners en rebellen opgeroepen om de stad via speciale corridors te verlaten. Er is een veilige doorgang beloofd. Weinig mensen lijken daar echter gebruik van te maken”.

Commentaar. Nee. De vrije aftocht wordt niet gebruikt omdat de rebellen en de terroristen de burgers in gijzeling houden.

Media onzorgvuldig in berichtgeving over Aleppo
Voorbereidingen voor de slag om Mosul, Irak. De stad telt 3 miljoen inwoners. Er worden 1 miljoen vluchtelingen verwacht.

500 doden bij bombardementen

Ik ga naar het voorgaande artikel van Nu.nl dat gaat over “500 doden bij bombardementen…

Quote. “Bij de bombardementen die sinds september uitgevoerd worden op het Syrische Aleppo, zijn in totaal meer dan vijfhonderd doden gevallen. Ook raakten ongeveer tweeduizend mensen gewond”.

Commentaar. Er wordt gesuggereerd dat de bevolking wordt gebombardeerd. Dat is niet waar. De doden en gewonden vallen omdat terroristen de burgers gijzelen. Hetzelfde gebeurt nu in Mosul, Irak. De Islamitische Staat heeft 550 families uit dorpen rond Mosul gehaald.  Zij zetten de families bij en in hun stellingen. Het is een menselijk schild tegen beschietingen van het Iraakse leger.

Gijzelen van bevolking deel van terrorisme

Het gijzelen van burgers is een methode die voortdurend door terroristen wordt gebruikt.

Media onzorgvuldig in berichtgeving over Aleppo
Een vrouw, radeloos, net vanonder het puin vandaan gehaald, West-Aleppo.

Zie mijn boek Europa en Migranten. Hierin beschrijf ik onder meer de burgeroorlog in Algerije. Ik heb deze van dichtbij meegemaakt. De terroristen daar waren net zo barbaars als elders.
Ook vertel ik over de terroristen gebieden in Midden-Afrika waar ik doorheen ben getrokken. En de uiterst barbaarse praktijken van Boko Haram in Nigeria, Tsjaad en Kameroen. Burgers vallen voortdurend ten prooi aan deze groeperingen.

Geen humanitaire hulp

Quote. “VN-chef Ban Ki-moon zegt dat grote delen van de bevolking nauwelijks toegang hebben tot humanitaire hulp. En dat grote groepen mensen in Aleppo nauwelijks voedsel hebben”.

Commentaar. Er is geen toegang tot de bevolking die door terroristen wordt gegijzeld! Zowel niet in Oost-Aleppo (Syrië) als in Mosul (Irak). Er zal van huis tot huis, van straat tot straat, moeten worden gevochten. Dit gaat ten koste van ettelijke duizenden, zo geen tienduizenden burgerslachtoffers.

Media onzorgvuldig in berichtgeving over Aleppo
Overleven in een stad die voortdurend door terroristen en rebellen wordt beschoten.

Ook moet er voortdurend worden gebombardeerd. De terroristen proberen versterkingen, munitie en voedsel naar binnen te smokkelen.

Volledige toegang voor VN hulp

Quote. “De VN-chef pleit voor een volledige toegang voor VN-hulp tot Aleppo. Ook wil hij een landelijke staakt-het-vuren in Syrië”.

Commentaar. Dit lijkt op het Libië scenario. De rebellen gebruikten de Navo hulp, wapens en No-Fly Zones, om de regering af te zetten. Syrië en Rusland zullen dit voorstel niet accepteren. Zodra de bombardementen stoppen rukken de terroristen op. Het is geen klein leger. In Syrië en Irak tellen zij naar schatting 80.000 mensen. Zij worden bevoorraad door Saoedi-Arabië en Qatar. En die kopen de wapens van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Publiek misleiden


Het geven van foute informatie misleidt de publieke opinie. De lezer denkt dat Syriërs en Russen op een barbaarse manier de burgerbevolking doden. De Volkskrant bericht op 10 oktober dat minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault de Russen en Syriërs aanklaagt als oorlogsmisdadigers. ”Wij zijn het niet eens met wat Rusland doet. Frankrijk is meer dan ooit toegewijd om de bewoners van Aleppo te redden”.

Ayrault praat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na. Kerry veroordeelde eerder de bombardementen op onder meer ziekenhuizen. Dit feit is altijd door de Russen ontkent. Zie hierover de video, gedateerd 11 februari 2016.

Berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig?

Het publiek wordt onvolledig geïnformeerd. Er worden onwaarheden gesproken. Rusland en Syrië kunnen wellicht door het Internationale Strafhof in Den Haag worden veroordeeld. Er volgen dan wellicht sancties.

Berichtgeving over Aleppo omnzorgvuldig
Het leed in West-Aleppo is net als in het oostelijk deel niet te overzien. De aanvallen op de burgerbevolking duren voort.

Hieronder kan vallen een ‘eenzijdig’  afdwingen van een No-Fly-Zone. En dit heeft als gevolg een regionale oorlog. Hierbij zullen dan betrokken raken de Amerikanen en de Russen. Zodra dit gebeurt balanceren wij op het randje van een Derde Wereldoorlog.

Objectiviteit kan de wereld redden

Het is goed om naar verschillende nieuwsagentschappen te kijken. Dus ook naar de andere kant van het ‘gelijk’. Zoals Russian Television en de Syrische berichtgeving. Op dit moment wordt RT gedwarsboomd. De bankrekening in Engeland is gesloten. De advertentiecampagne afgezegd. Journalisten die RT op hun CV hebben staan krijgen elders geen werk.  Zelf werk ik in Zuidelijk en West-Afrika. Mijn vak is behalve journalist en auteur, bedrijfsontwikkeling en adviseren in veiligheid. Ik ken ook Noord- en Midden-Afrika. Ik kijk in de achtertuin van piraten en fundamentalisten. Zie het boek Europa en Migranten. Mijn verhalen  zijn anders dan u gewoonlijk ‘hoort’. Dat komt omdat weinigen ‘daadwerkelijk’ in de ‘brandhaarden’ van dit continent zijn geweest. Hetzelfde geldt voor het Midden-Oosten. Voor velen is het een ver-van-mijn-bed show. Dus waarom er aandacht aan besteden? Totdat er een regionale oorlog uitbreekt. Dan zit u er middenin.

 

 

9 Responses to Berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig

 1. Goed artikel. Ik volg ook altijd RT en zie de enorme verschillen wat betreft de berichtgeving oost/west. De berichtgeving van onze “staatsmedia”vind ik stuitend. Ga zeker je boek lezen dit artikel geeft mij nu al een goed gevoel daarover.

 2. Peter Stuivenberg slaat hier weer eens de spijker op zijn kop. We worden door een groot deel van de media misleid.
  De berichtgeving is vaak van een absurd laag niveau en volledig gekleurd, heeft weinig meer met de realiteit te maken.
  Geef mij maar realistische berichtgeving, zoals op dit blog.
  Ik heb het boek ‘Europa en immigranten’ gelezen (n.a.v. een recensie: http://www.itafit.nl/images/Boekbesprekingen/Peter-Stuivenberg—Europa-en-migranten-recensie.pdf) en kan alleen maar zeggen: als je wil weten, wat ons te wachten staat, lees het. Het is een eye-opener! En niet alleen door de vlotte, aangename schrijfstijl.
  De oversteek naar Europa (Italië) is al in volle gang…

 3. Scherp en toch op eenvoudige wijze verwoord. Als Clinton het straks wordt, en dan kan ook niet anders met 90% van de media en de banken in je zak, dan kan dit nog eens slecht aflopen, zitten we met kerst misschien al wel met kaarslichtjes op tafel. Ik hoop van niet maar ben erg sceptisch.

Leave a reply

zeventien − 7 =