Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Aleppo de lont in het kruitvat

Aleppo de lont in het kruitvat

Aleppo de lont in het kruitvat. Met de strijd rond Aleppo kan een regionale oorlog in het Midden-Oosten starten. West-Aleppo met 1.5 miljoen mensen is in handen van de Syrische regering. Het oostelijk deel met 275.000 mensen niet. Dat is in handen van gematigde rebellen en de terroristenbewegingen Al-Nusra en IS.

De 1.000 terroristen gijzelen de bevolking. Zij mogen het stadsdeel niet verlaten. De situatie lijkt op het oude Oost-Berlijn. Toen probeerden mensen van oost naar west te vluchten. Tijdens de vlucht werden velen door de grenswachten gedood.

No-fly zone

Aleppo de lont in het kruitvat
Sander van Hoorn NOS nieuws. Aleppo, Syrië. Rood = leger Assad, groen = rebellen, Al-Nusra en IS en geel=koerden.

De Amerikanen willen een ‘no-fly zone’ boven Aleppo. Zo willen zij de Russen dwingen de bombardementen op de terroristen in Oost-Aleppo te stoppen. Zij zeggen dat de Russische aanvallen voor 85% erop zijn gericht om de gematigde rebellen te doden. Die willen Assad van zijn troon stoten. Behalve rebellen komen er ook honderden burgers om het leven. De Russen antwoorden door zowel Al-Nusra als de gematigde rebellen een vrije aftocht met wapens aan te bieden. De rebellen mogen kiezen. Verder vechten tegen Assad of amnestie. Niemand maakt gebruik van deze regeling.

Burgers het slachtoffer

De Verenigde Staten start een media-oorlog tegen Rusland. Zij zeggen dat de Russen op burgerdoelen mikken zoals scholen en vliegtuigen. Zij weigeren in te zien dat de rebellen en terroristen schuilen onder de burgerbevolking.  En dat zij voortdurend het westelijk deel van Aleppo met raketten en sluipschutters beschieten. Er vallen dagelijks ook in het westelijk deel ettelijke doden onder de burgers.

Regionale oorlog

 

Aleppo de lont in het kruitvat
Een zware bom ontploft in Aleppo

De Verenigde Staten proberen met Groot-Brittannië en Frankrijk een no-fly zone af te dwingen. De Russen antwoorden dat er dan een regionale oorlog zal uitbreken. De regering van Assad dult dit niet. Syrië is niet van de Amerikanen. Zij kunnen niet zonder uitnodiging van Assad en zonder mandaat van de Verenigde Naties de wet opleggen. De Russen daarentegen zijn er op uitnodiging van Assad om het leger te helpen in het gevecht tegen de terroristen.

De partijen in het conflict

Aan de ene kant zien wij Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en de Verenigde Staten. De VS wordt  gesteund door Groot-Brittannië en Frankrijk. Hier tegenover zien wij Syrië, Rusland, Iran en Hezbollah. Omdat Turkije een stevige macht is, weet Poetin de Turkse president voor zich te winnen. Hij komt met Erdogan tot  een energie-overeenkomst. De ‘Turkstream’ gaspijpleiding wordt vanaf Rusland naar Turkije aangelegd. De kosten worden gedeeld. En er worden in Turkije energiecentrales gebouwd.

Russische marine naar Syrië

Aleppo de lont in het kruitvat
,I.Positie Russische vlooteenheden op 17 oktober

De Amerikanen worden boos en dreigen. Het vliegdekschip Dwight D. Eisenhower, 2 raketschepen en  4 torpedobootjagers meren af in de Verenigde Arabische Emiraten. Officieel  voor een routinebezoek, maar in feite om Iran in de gaten te houden.  Als antwoord sturen de Russen een deel van hun vloot naar Syrië. Vanuit het uiterste noorden door het Kanaal naar de Middellandse Zee. Het is het vliegdekschip Kuznetsov, slagschip Peter the Great, onderzeebootjager Severomorsk en nog 5 andere schepen.

Vervolgens trekt Groot-Brittannië zich terug met de woorden dat het geen oorlog wil. Frankrijk houdt zich stil. Ook al traint het de zogeheten ‘gematigde’ rebellen. De Amerikanen staan op zichzelf.

Rusland beschuldigt van oorlogsmisdaden.

De minister  van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten John Kerry is des duivels. Hij beschuldigt Rusland van de ergste oorlogsmisdaden sinds 1916 en wil sancties. Ook bereidt hij een cyber-aanval op Rusland voor. Poetin laat het gelaten over zijn kant gaan. In een televisie interview zegt hij dat de Amerikanen veel problemen hebben. ‘Dit is hoe zij de aandacht ervan afleiden’.

Aleppo de lont in het kruitvat

 

Aleppo de lont in het kruitvat
Hoe lang duurt dit leed nog voort?

De vraag is of de Verenigde Staten alsnog eenzijdig  een no-fly zone zal afkondigen. Door middel van een regionale oorlog kan het proberen in het Midden-Oosten de baas te blijven. Zo niet, dan zal de rol van de VS daar verwateren. Syrië, Rusland, Turkije  en Iran krijgen het dan voor het zeggen. Het Amerikaanse industriële militaire complex roept om oorlog, Obama weigert hieraan toe te geven. De vraag is hoe de nieuw te kiezen Amerikaanse president zal reageren. Of zal het Pentagon voordat de nieuwe president wordt gekozen tot actie overgaan?

4 Responses to Aleppo de lont in het kruitvat

Leave a reply

vier × vijf =