Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in het Russisch

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in het Russisch

Internet staat bol van verhalen over Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Russische kleuren. Op Twitter heb ik hiervan de foto’s van de Canadese journalist Christian Borys geplaatst. Zie @ItsBorys.

Sindsdien vliegen ‘feiten’ of ‘verzinsels’ elkaar in de haren. Voorstanders wijzen op ‘Valse Vlag Operaties’. Tegenstanders zeggen dat het een verzinsel is. De Amerikaanse luchtmacht traint al jaar en dag in strategische luchtgevechten. Hierbij wordt de tegenstander in de kleuren van een Russisch gevechtsvliegtuig geschilderd. Dan lijkt het gevecht net ‘echt’.

Wie is Borys

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Russische kleuren
Christiaan Borys bij een militaire drone op een vliegveld in de Oekraïne

Voor ik op de feiten inga: wie is Borys? Een nep-blogger? Een fraudeur? Een fantast die het leuk vindt om te ‘Photoshoppen’? Borys is een verslaggever. Geboren en opgegroeid in Toronto, Canada. Klik hier voor zijn verhalen en documentaires. Een van zijn producties is de documentaire ‘The Next Cold War’. Deze is gepubliceerd op 12 december 2015.  In januari 2015 vertrekt hij naar de Oekraïne, waar vandaan zijn familie stamt.  Hij verslaat er in de zomer de oorlog tussen pro-Russische rebellen en het leger van de Oekraïne. Hij schrijft voor The Guardian, Maclean’s, Global, VICE News en Huffington Post. Op 19 mei 2016 publiceert hij in The Walrus een verslag over 2 broers die spelen met een RPG granaat. Deze ontploft. Een van de broers wordt op slag gedood. De andere belandt zwaar gewond in Canada voor operaties en herstel.

Waar en wanneer?

Ik heb hem een mail gestuurd met de vraag waar en wanneer de foto’s zijn genomen. En door wie. Je loopt  niet zomaar met een camera in je hand een Amerikaanse militaire basis  op. Zeker niet met de vraag dat je het overschilderen van gevechtsvliegtuigen in Russische kleuren wil fotograferen.  Zodra ik antwoord heb kom ik erop terug. Maar zoals hij op zijn twitter account aangeeft worden de vliegtuigen gebruikt voor standaard training. Met de toevoeging ‘desalniettemin interessant’.

F/A-18 versus SU-34

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Russische kleuren
Boven en links de  F/A-18 in Russische kleuren; rechtsonder de Russische SU-34

De foto’s die hij publiceerde ziet u hier. De afbeeldingen boven en links zijn de Amerikaanse F/A-18 gevechtsvliegtuigen. Rechtsonder is afgebeeld de Russische SU-34.  Van de F/A-18 zijn de vleugels opgeklapt. Dit type vliegtuig opereert vanaf vliegdekschepen. Een daarvan, de USS Dwight D. Eisenhower, vaart in het oosten van de Middellandse Zee.  De SU-34 opereert in Syrië.

Standaard training

De trainingen worden verzorgd door de United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor program. Het SFTI programma is beter bekend onder de naam Top Gun.  De locaties zijn in Miramar, ten noorden van San Diego, Californië en vlakbij Fallon in Nevada. Ook worden soortgelijke trainingsprogramma’s uitgevoerd door andere landen, waaronder Rusland. Het doel is om de piloten te leren in een luchtgevecht razendsnel de vijand te identificeren.

Nietszeggend

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in het Russisch
Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig uit de video van het Top Gun trainingsprogramma.

Het feit dat deze foto’s bestaan zegt op zich niets. Er is geen enkel bewijs dat het overschilderen gebeurt voor het uitvoeren van een ‘Valse Vlag Operatie’. De foto die veel aandacht in de sociale media krijgt en ‘nep’ is, staat hiernaast afgebeeld. Deze foto is te zien op de website van RT (Russian Television). Hoe de redactie hiertoe is gekomen is een raadsel. Deze foto is niet gemaakt (of aangeleverd) door Christiaan Borys. Hij is gekopieerd uit de 2013 video over Top Gun.

Bewijs bombarderen burgerdoelen

Zeg niet dat deze overgeschilderde vliegtuigen ‘nooit’ voor een ‘Valse Vlag Operatie’ zullen worden gebruikt. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zit te springen om het bewijs dat Russische gevechtsvliegtuigen burgerdoelen bombarderen. Zie hier het gesprek van Kerry met Syrische burgers, opgenomen door CNN. Het gesprek vond plaats in een van de vele ontmoetingen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Deze werd van 26 tot 30 september  2016 in New York gehouden. Op de tijdslijn van 11.48 minuten hoort u het volgende:

Kerry: Do you have any videos of the airplanes of these strikes?

En na heen en weer vertalingen zegt hij op de tijdslijn van 11.58 minuten:

Kerry: Can we get that (unintelligible) videos the agents have been asking for?

En op de tijdslijn van 12.21 minuten zegt een staflid:

Kerry staff member: So can I just say. We get a lot of videos of the victims of these attacks. They are terrible, but they don’t help us. We need videos of the actual aircrafts and ammunition. And there is a lot of them on the internet. But we don’t know whether they are real or not. Verified videos of the actual aircraft is the most useful thing.

Valse vlag operaties

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Russische kleuren
CIA, 1962: overschilderen van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zodat ze lijken op die van Cuba om burgerdoelen aan te vallen

De Amerikanen zijn niet vies van ‘Valse Vlag Operaties’. Dat leert het verleden. Een voorbeeld is Operation Northwoods van 1962. De acties waren bedacht door de CIA en gericht tegen de regering in Cuba. Het principe was  simpel. Bedenk terroristische activiteiten tegen Amerikaanse burgers en militaire doelen. Geef de Cubaanse regering de schuld en start een oorlog. De voorstellen zijn door president Kennedy afgewezen. Het gaat om de volgende.

– Een passagiersvliegtuig uit de lucht schieten op weg van de Verenigde Staten naar Jamaica, Guatemala, Panama of Venezuela.
– Het opblazen van een Amerikaans schip in de baai van Guatanamo, Cuba.
– Een boot volgeladen met Cubaanse vluchtelingen laten zinken.
– Het overschilderen van een Amerikaans gevechtsvliegtuig (toen de F-86) in Cubaanse kleuren. Vervolgens daarmee schepen en vliegtuigen aanvallen.
– Cubaanse terroristen aanslagen laten uitvoeren in Florida.

Dit was in 1962, 54 jaar geleden. Sindsdien zijn er vele ‘Valse Vlag Operaties’ uitgevoerd. De bekendste is de oorlog in Irak.

De feiten op een rij

– De Amerikanen schilderen de F/A-18 in Russische kleuren voor trainingsdoeleinden. Sinds jaren.
– De F/A-18 opereert van vliegdekschepen. De USS Dwight D. Eisenhower ligt voor de kust van Syrië.
– De F/A-18 lijkt veel op de Russische SU-34 die in Syrië opereert.
– De Verenigde Staten verwijten de Russen de 19 september aanval op een VN konvooi. Het bewijs ontbreekt.
– De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigen Rusland van oorlogsmisdaden in Aleppo.
– Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zit te springen om het bewijs dat Russische vliegtuigen burgerdoelen aanvallen.
– In het bedenken van een valse vlag operatie is de Amerikaan uiterst creatief.

Wordt vervolgd

2 Responses to Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in het Russisch

  1. Dank Edith, en je hebt gelijk. Ik heb mij vaak afgevraagd of wij als burgers nog wel medezeggenschap hebben in het feit dat regeringsleiders ons een oorlog kunnen in rommelen. Het is toch van de zotte dat Boris Johnson ex burgemeester van Londen en ex Brexit woordvoerder en nieuwbakken minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Engeland op dit moment even geen trek heeft in een oorlog in het Midden-Oosten, maar dat Rusland wel serieus als oorlogsmisdadiger moet worden aangepakt. En deze man vertolkt de stem van de man in de straat die zich een slag in de rondte werkt om in leven te blijven en zijn schulden te betalen?

  2. Volkskrant 2016 10 14: Assad: Syrië-oorlog is conflict tussen het Westen en Rusland geworden.
    Trouw: 2016 10 14: Assad: Syrië-oorlog is strijd tussen het Westen en Rusland.
    De Syrische president Basher al-Assad heeft in een interview met een Russische krant vrijdag uitgehaald naar het Westen. Hij zegt ook dat de Turkse militaire acties in Syrië een invasie zijn en tegen internationaal recht ingaan.

    Triest. Wij zullen gewoon wat kritischer naar de VS en ook naar onszelf moeten kijken. Anders worden we – zonder het goed te beseffen- een oorlog ingerommeld.

Leave a reply

twee + vier =