Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij

Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij

Komt een regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij, of niet? De ‘No-Fly Zone’ resolutie is door Rusland afgewezen. En de ‘Laat Al-Nusra met wapens Aleppo verlaten’ resolutie is door de Amerikanen afgewezen.

Rusland heeft zaterdag 8 oktober in de VN-veiligheidsraad een Franse resolutie met een veto geblokkeerd. De resolutie verlangde een onmiddellijk einde  aan de luchtaanvallen op de stad Aleppo. In de resolutie stond ook een staakt-het-vuren om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Franse resolutie afgewezen

Van de 15 leden van de Veiligheidsraad stemden 11 voor. Om een resolutie te laten aannemen, moet er steun komen van minimaal 9 landen. Ook mag geen enkel land een veto uitspreken. De 5 permanente leden – de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China – hebben vetorecht. Enkel Rusland en Venezuela stemden tegen de tekst. China en Angola onthielden zich van stemming. De andere 11 leden van de Veiligheidsraad, onder wie ook de VS, waren voor.

Russische resolutie afgewezen

Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij
Aleppo, Syrië. In de stad strijders van de terroristenbeweging Al-Nusra, verscholen onder de burger bevolking.

Later op de avond werd gestemd over de ontwerpresolutie van Moskou. Die riep op tot het scheiden van de Al-Nusra fractie van de ‘gematigde rebellen’. Ook werd voorgesteld een vrije doortocht van de Al-Nusra leden met hun wapens naar iedere plek die zij wensen. Tot slot werd aangeboden een gemeenschappelijk bestuur van Aleppo door de Syrische regering en de ‘gematigde rebellen’. De 3 voorstellen waren een schitterende oplossing om per direct een einde te maken aan de vijandelijkheden. Het voorstel kreeg echter slechts 4 stemmen voor: Rusland, Venezuela, Egypte en China. Maar liefst 9 landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië stemden tegen. Jammer genoeg wordt in de media weinig tot geen aandacht besteed aan het Russische voorstel.

Anti-Russische houding

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin wreef zijn collega’s een ‘anti-Russische houding’ aan. Hij had op voorhand al zijn veto tegen het Franse voorstel  aangekondigd. “Dit is een van de merkwaardigste spektakels in de geschiedenis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, zei hij. “Wij moeten over twee resoluties stemmen en weten dat geen van beiden het zal halen”.

Gevechten gaan door

Ondertussen hebben de Syrische regeringstroepen vandaag grondgebied heroverd in verschillende delen van Aleppo. De troepen van president Bashar al-Assad worden gesteund door Russische luchtmacht en troepen uit Iran, Libanon en Irak. De Verenigde Staten zijn er niet echt blij mee. Zij herhalen hun dreigement om de Syrische en Russische vliegtuigen uit de lucht te schieten. Als antwoord plaatst Rusland de S300 en S400 raketten.

S300 en S400 raketten

Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij
Het Russische S300 en S400 raketsysteem is uiterst doeltreffend.

Het raketsysteem bestaat uit mobiele radarstations en mobiele lanceerinstallaties. De raketten kunnen ieder vliegtuig, helikopter of raket neerhalen die met snelheden vliegen tot 4,8 kilometer per seconden. De enige raket die door de S-400 niet naar beneden kan worden gehaald zijn de intercontinentale (nucleaire) raketten. Die vliegen met snelheden van 6 tot 7 kilometer per seconde. Het S-400 systeem heeft een bereik van 400 kilometer en kan een hoogte halen van 27 kilometer. Dit betekent dat ongeveer 75 procent van Syrië bestreken kan worden. Daarnaast ook het volledige luchtruim van Libanon, Cyprus, de helft van Israël en een groot deel van Turkije.

Oorlog om olie en gas

Ik schreef in De Wereld Morgen Be onder ‘Regionale oorlog Midden-Oosten dichterbij’ een artikel over een mogelijk treffen. Hierop reageerde J.E.F. Helderweert als volgt. “Het is alleszins duidelijk dat het Syrische conflict geen burgeroorlog is zoals de Westerse media zeggen. Het is een door Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Staten uitgelokte oorlog. Het gaat  om de olie- en gastoevoerroutes vanuit het Midden-Oosten naar Europa. Assad is daarbij een sta-in-de-weg. Rusland – een bondgenoot van Syrië sinds de jaren ’70 –  laat dit niet gebeuren. De Russen zullen er alles aan doen om hun belangen te verdedigen. Het heeft onlangs nieuwe “Rules of Engagement” afgekondigd. Elk vliegtuig dat het Syrische leger bedreigt zal worden neergeschoten”.

Herhaling van Libië

Dit klinkt niet goed. Na het Amerikaanse debacle in Afghanistan, Irak en Libië hoop ik dat de politici en het Pentagon tot rede komen. Zo niet, dan wordt het draaiboek ‘Libië’ uit de kast gehaald. Dan gaan Amerikanen, Engelsen en Fransen in Syrië, zonder toestemming van V-raad of Asssad, een ‘No-Fly Zone’ instellen. Als gevolg hiervan kunnen de rebellen de regering omver werpen. En volgens een andere lezer Janu zou Israël in de chaos Hezbollah kunnen aanvallen. Er is echter een groot verschil: Rusland en coalitiepartners gaan de strijd met de Amerikanen en de NAVO aan.

Rook, puin en chaos

Ondertussen leidt de  bevolking. Volgens een andere lezer, dr. Alami, is er in Aleppo overal rook en stof.  “Veel woonwijken liggen in puin. In de op een na grootste stad in Syrië gaan mensen nog steeds naar het werk. Ook gaan kinderen naar school. In de vele restaurants langs de straten wordt nog steeds gegeten. Maar op elk moment kunnen de mensen worden gedood. Aanvoerlijnen van voedsel, brandstof en medische apparatuur zijn voor het oostelijk deel van de stad afgesneden”. De vrijwilligersorganisatie ‘Witte Helmen’ proberen net als regeringsorganisaties, de bevolking te helpen.  De ‘Witte Helmen’ worden met 100 miljoen USD door Amerika en Engeland gesteund. De officiële organisaties krijgt geen geld. Dit kadert volgens Dr. Alami de ‘verdeel en heers strategie’. De globale spelers willen een regionale oorlog in de hand werken. Een oorlog die kan uitlopen naar een Derde Wereldoorlog.

Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij

Als Russen en Syriërs Aleppo ‘innemen’ of ‘bevrijden’ dan is de rol van Amerika en partners uitgespeeld. Assad kan dan weer zijn land controleren en Iran de gaspijpleiding door Syrië aanleggen. Amerika en partners zie ik echter niet met hangende pootjes afdruipen. De Verenigde Staten wil per se de macht hebben over de olie in het Midden-Oosten. Dat kan alleen door Iran, Irak, Syrië en Libië aan zijn gezag te onderwerpen. Het kan de handdoek in de ring werpen.  Het kan om vergoeding van de kosten vragen. En een embargo tegen Rusland instellen. Maar nogmaals, ik zie dat niet gebeuren.

14 Responses to Regionale Midden-Oosten oorlog dichterbij

  1. Ik heb er even over nagedacht wat je zegt. Samenwerking Dl en Ru is logisch, Duitsland op zich zou dat ws ook wel willen, maar krijgt geen ok van de VS. VS heeft mi nog steeds geen vrede met DL gesloten. De VS kan het gewoon verbieden. Rommel maken in Oekraïne en Syrië is dan niet nodig…

  2. Ik ben het met5 je eens. En Iran is een doorn in het oog omdat het de olie tegen iedere valuta of edelmetaal verkoopt dat de klant biedt. Plus het is een competitie aangegaan met de oliemarkten in NY en Londen. Ik zie ook dollar, euro en pond naar elkaar toetrekken en dat zou wel eens de start kunnen zijn van een wereldmunt.

  3. Ja, de petrodollar wankelt voortdurend maar blijft nog steeds overeind. Ik denk dat pond, dollar en euro naar elkaar toe drijven (wellicht kunstmatig), waarna er een wereldmunt kan worden geïntroduceerd. Maar eerst is nodig dat ECB belasting van de eurolanden gaat innen om de euro te blijven drukken. Net zoals FED in VS voor de USD. Pond zal dezelfde weg op gaan. VS en EU zullen mi alles doen (stoken, TTIP, oorlog enz.) om dit doel te bereiken.

  4. Ik ben bang dat het niet alleen gaat om grondstoffen maar ook de bescherming van de dollar als reserve currency. Met name zie je dit terug in libie net nadat khadaffi bekent maakte als voorzitter van de afrikaanse unie met de gold dinar bezig te zijn. Als is wat ik vrees heeft de VS er alle belang bij het uur op te blijven stoken. Hoe zie jij dit?

  5. Een vereniging van Duits kapitaal & technologie met Russische grondstoffen zou een zeer sterke economische tegenpool kunnen vormen voor de verenigde staten. De oplossing is echter eenvoudig, zoek een splijtzwam (Oekraïne/Syrië) en laat de geheime diensten allerlei leuke en creatieve dingetjes bedenken en uitvoeren om oost en west uit elkaar te drijven. Mission accomplished

  6. Ik heb dat niet zelf uitgevonden natuurlijk maar heel veel over Oekraïne gelezen vanwege dat referendum, ik heb “nee” gestemd tegen het associatie-verdrag met de EU en Oekraine. Toen veel gelezen over de kwalijke rol (weer!) van de VS daar. Misschien kun je zelf wat info opzoeken over dit onderwerp.

  7. Dat is volgens mij al een hele poos aan de gang, te beginnen bij Brussel/de EU die is begonnen met Rusland te korten. De EU volgt Amerika en dit land is (volgens mij) begonnen met bemoeienis in Oekraine (vanwege o.a. schalievelden). Als Amerika zegt dat Rusland slecht is dan volgt Brussel deze mening, dit is even kort door de bocht mijn mening maar u zult er meer van af weten, ik overweeg uw boek aan te schaffen.

  8. 1 puntje: het volk lijdt (met lange ij), het lijdt heel erg, Amerika wil Rusland aanklagen wegens oorlogsmisdaden, ik zou om te beginnen als eerste Amerika willen aanklagen wegens dezelfde oorlogsmisdaden en dat al gedurende vele jaren bij gedurende vele landen.

Leave a reply

vijftien − 4 =