Het laatste nieuws met betrekking tot Europa en Migranten en het Project EU dat naar nieuwe wegen zoekt.
Boek: Europa en Migranten, Peter Stuivenberg
Project EU zoekt nieuwe wegen (1)

Project EU zoekt nieuwe wegen (1)

De toestand van ‘Project EU zoekt nieuwe wegen’  wordt deze week bepaald door de worstelpartij tussen EU en Groot-Brittannië, Turkije, migranten en terroristen. De uitslag is onbestendig.  De wedstrijd is bijna niet om aan te zien. Het lijkt op de vrouwenfinale van het Olympische kampioenschap judo in Rio de Janeiro, Brazilië. Geen mooie arm-, heup- of beenworp of een verwurging.  Met hun vette lichamen zitten ze aan elkaar te hangen en te trekken. En als er toevallig een dikkertje op de grond valt begint het pletwerk: Erop blijven liggen zodat die ander zich niet kan verroeren.

 EU en Groot-Brittannië

Project EU zoekt nieuwe wegen
EU probeert Groot-Brittannië te vloeren

Aanvankelijk lijkt Groot-Brittannië dik te verliezen en huilend op de mat achter te blijven. Na een paar minuten hangen en trekken ziet Brexit er echter niet zo failliet uit als iedereen had gedacht. Beursbedrijf Euronext maakt zich zorgen over de voorgenomen fusie tussen de Deutsche Börse en de London Stock Exchange. Daar staat tegenover dat het Britse pond wegzakt. Dit was eind 2015 al voorspelt, dus wat dat betreft geen groot nieuws. Een renteverlaging door de Engelse Bank om de economie te stimuleren komt eraan. De EU wordt echter steeds bozer. Allereerst omdat de Engelsen niet meewerken aan een Federatie van Europese Staten (FES). Maar erger: Groot-Brittannië geeft zich niet over! De EU zet bijna wanhopig een harai-goshi  in. De heup van de tegenstander wordt net niet weggemaaid. Wat overblijft is hangen en trekken; het Project EU  zoekt nieuwe wegen.

EU en Turkije

Eveneens niet om aan te zien is de wedstrijd EU tegen Turkije. President Erdogan gedraagt zich na de staatsgreep van 15 juli als een dictator. Hij eist dat de aanstichter Fethullah Gülen door de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Amerika weigert. De EU wordt boos. En de voorzitter van de Duitse liberale partij FDP Christian Lindner vergelijkt het optreden van Erdogan met dat van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.  De knullig uitgevoerde actie van een paar duizend militairen, de vijfde staatsgreep in 60 jaar, brengt 15.000 mensen in de gevangenis waaronder 10.000 soldaten en 100 generaals en admiraals.

Project EU zoekt nieuwe wegen
Turkije zet de eerste beenworp in

Verder worden er 60.000 leraren, academici, rechters, politie- en veiligheidsmensen en journalisten ontslagen of op non-actief gezet. Ook zijn de licenties van 3 persbureaus, 16 televisiezenders, 23 radiostations en 45 kranten ingetrokken. Vicepresident Frans Timmermans noemt de rechtsstaat in Turkije een ‘pijnpunt’, met een verwijzing naar de doodstraf die Erdogan mogelijk wil invoeren. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het gevoel dat Turkije ‘zijn marsroute naar een democratie heeft onderbroken’. Onder deze omstandigheden kan de Europese Unie het visa-vrije verkeer voor de Turken weleens in de ijskast zetten. En lidmaatschap met de EU kunnen ze voorlopig op hun buik schrijven. Als gevolg van dit gekissebis herstelt Erdogan de economische betrekkingen met Rusland en mogen 3 miljoen Syrische vluchtelingen straks weer naar Europa reizen. Erdogan, dromend van een nieuw Ottomaans imperium, zet een ‘0-soto-gari’ in. De eerste beenworp weet de EU maar net te ontwijken.

EU en migranten

De wedstrijdtactiek  van de EU faalt aan alle kanten. Zo heeft de EU nog steeds niet door dat herverdelen van welvaart tussen Europa en Afrika met behoud van culturele integriteit het buzz-woord is om het migrantenvraagstuk aan te pakken. Zoals ik in mijn boek ‘Europa en Migranten’ laat zien, komen Afrikanen naar Europa omdat ze thuis geen toekomst hebben. Geen baan, geen infrastructuur, geen fatsoenlijk dak boven het hoofd en maar net te eten. Europa is het beloofde land. Logisch. Zo zouden u en ik ook reageren.

Project EU zoekt nieuwe wegen
Afrikanen proberen de EU met de eerste armworp te vloeren

Afrikanen weten als geen ander hoe te overleven. Op dit moment hebben miljoenen Afrikanen hun koffertje gepakt en liften zij naar de Middellandse Zee. Daar proberen zij aan een bootje te komen die naar Italië dobbert. De NAVO en Frontex zijn door Brussel verplicht om de economische vluchtelingen naar Europa te brengen. Zeker als zij op zee in nood zijn en dat is zo ongeveer iedereen. De stroom vluchtelingen via Italië naar Oostenrijk houdt daarom ook aan. Dit betekent dat op 2 oktober 2016 in Oostenrijk de rechts-populistische presidentskandidaat Norbert Hofer weleens de verkiezingen  zou kunnen gaan winnen. En dan heeft de EU na Brexit een Auxit aan zijn broek. De Afrikanen zetten een ‘tai-otoshi’ in. Het is maar de vraag of de Europese reus zich uit deze armworp weet te wurmen.

EU en terrorisme

Omdat de EU weigert zijn buitengrenzen te bewaken, liften met de migranten terroristen mee. De terroristen volgen het train-de-trainer programma . Zij debatteren met Europeanen en weten sommigen zo niet velen voor hun terroristische karretje te spannen. Het doden van mensen wordt  als religieus of ideologisch wapen gebruikt. De overheid is er als de kippen bij om een ieder die met mes, bijl, auto, geweer, pistool, bommen of benzine mensen aanvalt voor gek te verklaren. Dus iedere week worden er wel een paar geradicaliseerde zotten opgepakt die of met terroristische plannen rondlopen of net een terreuraanval hebben uitgevoerd. Cuckoo’s Nest raakt vol.

Project EU zoekt nieuwe wegen
Terroristen willen Europa wurgen en verlammen

Alleen, de overheid neemt niet de oorzaak weg. Zij zegt dat de burger met terrorisme moet leren leven. Sta dus niet verbaasd te kijken wanneer de aanslagen drastisch toenemen en na een plof-bom overal armen en benen liggen. De religieuze extreem islamitische fanatici hebben een ‘okuri eri jime’ ingezet. Dit is een verwurging van de halsslagader. De bloedbaan van Europa wordt afgekneld. De culturele vrijheid en binnenlandse veiligheid wordt aangevallen. Het is de vraag of de EU zich hieruit weet los te wurmen.

Project EU zoekt nieuwe wegen

Ik hoef er niet omheen te draaien: Project EU zoekt nieuwe wegen. Er is geen keus. De weg die nu is ingeslagen leidt tot chaos en faillissement. Iedere week vertel ik wat meer over deze queeste: De zoektocht van de EU naar zijn identiteit, strategie en haar motivatie om per se een multiculturele samenleving te ontwikkelen. Toi, Toi.

Leave a reply

3 × twee =